טיפולי הלבנת שיניים
אחד התהליכים שנעשו מקובלים יותר ויותר בשנים האחרונות הם הלבנות שיניים. אומנם מגיל צעיר ילדים לומדים להגן על שיניהם ולצחצח שיניים בכל יום, אבל על אף המאמץ רבים מוצאים את עצמם בעקבות עישון, הזנחה, טיפולי שורש וכדומה – 'זוכים' בשיניים צהובות, אפורות ובכלליות שיניים שאיבדו מזוהרן.
השיניים שלנו משנות את צבען לאורך השנים, בעקבות האוכל שאנו אוכלים (יש מאכלים מסוימים שידועים כמשפיעים במיוחד על בריאות השיניים ועל צבען),
השתייה שאנו שותים ועוד. בעבר רעיון האסתטיקה בפה, כאמור הלבנת שיניים, היה אפשרי אך ורק לאמידים ביותר. לעיתים עד לקבלת התוצאה הסופית היה עובר זמן רב ולכן תהליך זה לא היה מקובל. לעומת זאת, בימים אלו בעקבות התפתחות הטכנולוגיה והוזלת המחירים בקרב טיפולי שיניים בכלל והלבנות שיניים בפרט רבים מעוניינים כיום לגשת לרופא השיניים ולהתעניין בביצוע תהליך זה.
אז איך זה עובד
הלבנת השיניים עובדת על עיקרון של שימוש בחומרים מחמצנים (למשל carbamide peroxide או hydrogen peroxide). השן עוברת תהליך של חמצון. החומרים הכימיים תוקפים את המולוקולות האורגניות המכתימות שנכלאו בין הקריסטלים של האימייל (השכבה החיצונית ביותר של השן) לבין הדנטין (השכבה הפנימית יותר).
מולוקולות אורגניות אלו הן האחראיות על צביעת השן והן המקנות לה את המראה הצבוע והלא אסתטי, ולכן המטרה היא לטפל בהן.
נקודה שחשוב לזכור על מנת למנוע אכזבות – במידה וישנם שחזורים לבנים על השיניים הקדמיות (סתימות לבנות/ כתרי חרסינה/ ציפויים למיניהם) ההלבנה לא תשפיע עליהם! מאחר והיא פועלת על מולוקולות אורגניות טבעיות ולא על חומרי השחזור.
בביצוע הלבנה במצבים כאלו עלול להתקבל פער צבע בין השיניים שהולבנו לבין השיניים שעליהן שחזורים קדמיים ובסופו של דבר למראה לא אחיד.
החומרים בהם משתמשים, ומה ההבדל המהותי בין הלבנה ביתית להלבנה במרפאה?
החומרים בהם משתמשים להלבנה מבוססים על תמיסות חמצון, כמו למשל:hydrogen peroxide (מי חמצן) ו- carbamide peroxide.
הלבנה ביתית – על מנת לבצע הלבנה בבית יש צורך בערכה מיוחדת, אותה מכין עבורך רופא השיניים. הערכה כוללת סד שמורכב על השיניים וחומר הלבנה.
הכנת הסד מבוצעת תוך שיתוף פעולה בין רופא השיניים והטכנאי במעבדה. רופא השיניים ייקח מטבע של השיניים והטכנאי במעבדה יכין סד מותאם אישית על פי המידות שנלקחו. בתוך הסד מניחים כמות מעטה של חומר ההלבנה.
חומר ההלבנה בו משתמשים בהלבנה ביתית מתאים לשימוש ביתי מאחר והוא יציב יותר, בעל ריכוז נמוך יותר ויכול להיות מונח על השיניים לתקופות ארוכות יותר עם פחות סיכון.
היתרונות בהלבנה ביתית הם שהתהליך הוא מבוקר והדרגתי, והמטופל שולט על התוצאה הרצויה.
החסרונות של הלבנה ביתית הם שמדובר בתהליך ארוך יותר ולא בתוצאה מיידית ובנוסף יש צורך בתשומת לב קפדנית ומעורבות מצד המטופל כי עליו לעקוב אחר ההוראות שיינתנו לו במדיוק. (למשל, על המטופל להמנע מגורמים שעלולים להכתים את השיניים במהלך תקופת ההלבנה כמו יין, קולה וכדומה. הסיבה היא שהשיניים רגישות יותר לספיחת צבעים וכתמים בתקופה זו).
בהלבנה שמבוצעת במרפאה – משתמשים בריכוז חומר פעיל גבוה יותר, שמוביל לפעולה מהירה יותר. ולכן היתרון הגדול של הלבנה במרפאה הוא התוצאה המיידית והמהירה – תוך שעה, השיניים לבנות יותר.
החסרון הוא שעלולה להופיע רגישות (זמנית) בשניים, בסבירות גבוהה יותר מאשר בהלבנה הביתית.
האם יש סיכונים בהלבנת שיניים?
באופן כללי, הלבנה היא הליך בטוח מאחר והחומרים הכימיים בהם משתמשים משפיעים על המולוקלות האורגניות המכתימות ולא על המבנה המינרלי החשוב של השן.
ישנם מחקרים רבים אשר תומכים בבטיחות פרוצדורות ההלבנה, אך קיימת אפשרות לתופעות לוואי.
הסיכון העיקרי הוא רגישות זמנית בשיניים אשר משתנה בהתאם לריכוז החומר בו משתמשים ולכמות הזמן שאותו חומר מונח על השיניים.
אם אכן מופיעה רגישות בשיניים, היא נמשכת לרוב בין יום לארבעה ימים.
החניכיים גם עשויות לעבור גירוי כאשר הן באות במגע עם חומרי ההלבנה – ולכן חשוב להמנע עד כמה שאפשר ממגע עם החניכיים במהלך ביצוע ההלבנה ולהודיע לרופא השיניים בכל בעיה שמתעוררת.
לכמה זמן נשמרות תוצאות ההלבנה?
לא משנה באיזו שיטת הלבנה בוחרים, תוצאות ההלבנה פוחתות עם הזמן. ההלבנה מחזיקה מעמד לרוב בין חצי שנה לשנתיים.
כיצד ניתן לתחזק ולסייע לשמירת התוצאות לטווח הרחוק?
המנעות ממזון והרגלים אשר גורמים להכתמת השיניים – כמו עישון, שתייה מרובה של קפה וכדומה תורמת לשמירת התוצאות לאורך זמן.